Anton Bogov, Baletni prvak SNG Maribor

Anton Bogov, baletni prvak SNG Maribor

Mednarodno priznani baletni umetnik in prvak Anton Bogov se je rodil v Omsku v Rusiji. Baletno šolanje je pri svetovno uveljavljenem baletnem pedagogu Ulanu Mirseidovu zaključil na eni izmed najuglednejših baletnih šol nekdanje Sovjetske zveze v Almatiju v Kazahstanu. Že med šolanjem je pogosto nastopal v naslovnih vlogah na šolskih produkcijah in v različnih gledaliških predstavah.
Po baletnem tekmovanju leta 1993 v Moskvi je bil angažiran v Mednarodnem baletnem gledališču Ochi v Nagoji na Japonskem, kjer je tudi pozneje še večkrat gostoval. Naslednje leto se je priključil baletnemu ansamblu SNG Maribor, leta 1995 je postal solist, tri leta pozneje pa tudi slovenski državljan.
Kot prvak Baleta SNG Maribor stalno nastopa v naslovnih in vodilnih moških vlogah klasičnih in neoklasičnih baletov tudi z drugimi ansambli: s HNK Zagreb, z graško Opero, s SNG Opera in balet Ljubljana, s HNK Split, NPS Sarajevo, SNP Novi sad in z Narodnim gledališčem v Pragi Posebno močan pečat je zapustil v Zagrebu, kjer je po skoraj dveh desetletjih gostovanj prejel nagrado Oskarja Harmoša za celostni prispevek zagrebškemu Baletu.
Je stalni gost mednarodnih baletnih gledališč in festivalov v Osaki, Bregenzu, Tokiu in Permu. S Kijevskim mestnim baletom in Romunskim narodnim baletom je gostoval po Evropi; udeležil se je tudi Festivala Kišinjev v Moldaviji, v gledališču v Toulonu je nastopil z baletoma Trnuljčica in Coppélia, v rimski Operi pa je odplesal vlogo Romea (balet Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva) ter naslovno vlogo baleta Hrestač.
V Atlanti je v glavni moški vlogi nastopil v Labodjem jezeru, z gala koncerti po celi Italiji (v Milanu, Genovi, Palermu, Bologni …) pa je v družbi največjih baletnih zvezd nastopil v skupini Roberto Bollé and Friends, poleg tega je sodeloval tudi s svetovno priznanimi baletniki, kot sta Irek Muhamedov in Federico Bonelli. Kot klasično izšolan baletni plesalec velikokrat nastopa tudi v sodobnejših koreografskih stvaritvah Balanchina, Cluga, MacMillana, Massina, Turcujeve idr.
Na najuglednejših baletnih tekmovanjih v Varni, Budimpešti, Luksemburgu, Seulu, Nagoji in Šanghaju je od 1995 do 2004 prejemal najvišje nagrade za izvrstno tehniko, najboljše partnerstvo in celostni umetniški vtis.
Leta 2007 je za vrhunske umetniške dosežke s področja baletne poustvarjalnosti prejel nagrado Prešernovega sklada.
Med njegovimi zadnjimi najvidnejšimi plesnimi kreacijami so glavne vloge iz baletov Gusar (Conrad), Labodje jezero (Princ Siegfried), Giselle (Albrecht), Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva (Romeo), Carmen Rodiona Ščedrina (Don José), Navihanka (Colas), Nevarna razmerja (Vikont Valmont). Poleg prepričljive psihološke interpretacije svojih vlog ter dolgih in visokih skokov (jetéjev), ki so postali svojevrstni zaščitni znak njegovih bleščečih nastopov, je cenjen in iskan baletni partner najvidnejših primabalerin svojega časa, kot so Alina Cojocaru, Maria Jakovleva, Monica Perego, Galina Stepanenko, Tatjana Borovik, Kumiko Ochi, Irena Pasarić, Ambra Vallo in Maria Eichwald.

Klasični repertoar:

Princ Siegfried (Labodje jezero)
Modri ptič, Princ Désiré (Trnuljčica)
Hrestač (Hrestač)
Basilio (Don Kihot)
Solor (Bajadera)
Colas (Navihanka)
James (La Sylphide)
Conrad in Pas d'esclaves (Gusar)
Franz (Coppélia)
Albrecht (Giselle)
Krasij (Spartak)
Princ (Pepelka)
Le Spectre de la rose

Neoklasični in sodobni repertoar:

Pas de deux Čajkovskega, koreografija: George Balanchine
Princ (Sergej Prokofjev: Pepelka)
Romeo (Sergej Prokofjev: Romeo in Julija)
Don José (Rodion Ščedrin: Carmen)
John (Mikis Theodorakis: Grk Zorba)
Tango (Astor Piazzolla)
Pesnik (Frédéric Chopin: Les Sylphides / Chopiniana)
Francesca da Rimini
Obuti maček
Valmont (Nevarna razmerja, koreografija: V. Turcu)
Tony (Leonard Bernstein: West Side Story, suita)
Peter (Sergej Prokofjev: Peter in volk)
Polovski plesi Aleksander Borodin: Knez Igor)
Tristan (Tristan in Izolda, po Richardu Wagnerju)
Maestro (Maestro, po libretu Nedjeljka Fabria, koreografija: Ljiljana Gvozdenović)