Branka Popovici

Branka Popovici

Branka Popovici je prve baletne korake naredila pri šestih letih v baletni šoli Maribor.

Že med šolanjem je sodelovala v predstavah SNG Opera in Balet Maribor (Don Kihot ter Peter in Volk). Bila je tudi večkrat nagrajena na Slovenskem državnem tekmovanju.

Po uspešno končani baletni šoli Maribor, leta 2000, se je zaposlila v SNG Opera in Balet Maribor, nakar se je leta 2001 odzvala povabilu SNG Opera in Balet Ljubljana, kjer je ustvarjala vse do 2007, ko se je ponovno priključila SNG Opera in Balet Maribor.

Plesala je v številčnih klasičnih in sodobnih baletih, operah ter sodelovala tudi v dramskih predstavah. Med vlogami, ki jih je odplesala so tudi vidnejše solistične vloge v baletih Giselle, Labodje jezero, Carmen, Don Kihot, Spartak, Bajadera, Navihanka, Jing in Jang (She is missing). Plesala je še v predstavah kot so Hrestač, Renske nimfe, Arhitektura tišine, Romeo in Julia, La Callas, Pret-a-porter, Coppelia na Montmartru, Grk Zorba, Watching others in Stabat Mater. Sodeluje tudi v opernih uprizoritvah med katerimi so Turandot, Vesela Vdova in Evgenij Onjegin.

Med njenimi najpomembnejšimi solističnimi upodobitvmi je potrebno izpostaviti vlogo Carmen v istoimenskem Baletu, upodobitev velikega laboda in neveste v Labodjem jezeru, v katerem je sicer odplesala tudi španski ples, in pa vlogi Mercedes ter Toreadorke v baletu Don Kihot.

Branka od leta 2014 sodeluje z Baletno akademijo Antona Bogova.