Mircea Golescu

Mircea Golescu

 

Mircea Albert Golescu je baletno šolo končal v Bukarešti, v Romuniji. Po maturi se je zaposlil v SNG Maribor. V Operi in Baletu SNG Maribor dela že vso svojo poklicno kariero, devetnajst let.

V tem času je sodeloval z mnogimi koreografi (Edward Clug, Valentina Turcu, Matjaž Farič, Iztok Kovač, Valerij Kovtun, Leo Mujić, Zoran Markovič, Aivars Lemanis in drugi) ter s številnimi baletnimi hišami (HNK Zagreb, Radford University Theatre, SNG Ljubljana IN Cankarjev dom).

Oblikoval je več stranskih solističnih vlog v klasičnih baletih (Kitajski ples, Franz, Ruski ples in Harlekin v Hrestaču, Ognjeni ples v Bajaderi, Maček v Trnjulčici in Sančo Pansa v Don Kihotu), nastopal pa tudi v neoklasičnih in modernih baletih, mnogih operah, kot gost pa tudi v dramskih predstavah. Samostojno in s SNG Maribor je gostoval na mnogih velikih odrih sveta - v Italiji, Franciji, Singapurju, ZDA, na Tajvanu, Japonskem, Portugalskem, Hrvaškem in v Srbiji.

Pred enajstimi leti je sprejel izziv ter svoje plesno znanje pričel prenašati tudi najmlajšim. Deloval je v Glasbeni šoli Rogaška Slatina, zadnja leta pa tudi na Akademiji Antona Bogova. Pri svojem pedagoškem delu se posveča predvsem začetnikom v svetu plesa, ki jih skozi improvizacijo in igro vodi k osnovam baletne umetnosti.