Blaga Stojčeva

Blaga Stojčeva

Baletna plesalka in pedagodinja Blaga Stojčeva se je rodila v bolgarskem mestu Burgas. Z baletom se je začela ljubiteljsko ukvarjati pri sedmih letih. Po končani baletni šoli v rojstnem mestu je nadaljevala šolanje v Zürichu, kjer se je zaposlila v Mladem züriškem baletu (Zürich Junior Ballet). Leta 2004 je bila angažirana kot plesalka v Baletu Nemške opere na Renu (Deutsche Oper am Rhein) v Düsseldorfu, od leta 2006 pa vse do danes je članica baletnega ansambla SNG Maribor.

Njen baletni repertoar obsega vsa pomembnejša dela oziroma koreografije iz klasičnega in neoklasičnega baleta, kot so Hrestač, Pepelka, Giselle, Simfonija v C, Allegro Brillante, Tema z variacijami, Labodje jezero, Trnuljčica, Romeo in Julija, Bajadera, Don Kihot, Navihanka (La fille mal gardée), Paquita, Grk Zorba. Nastopila pa je tudi v številnih sodobnih koreografijah, avtorskih projektih (La Callas, Carmen, Romeo in Julija, Večer sodobnih baletov) ter v plesnih vložkih oper(et)nih predstav, kot so Faust (koreografija Edward Clug), Črne maske, Vesela vdova, Carmen, Turandot, Madama Butterfly, Netopir, La traviata, Aida itn.

S SNG Maribor je gostovala v številnih državah, na Japonskem, v Rusiji, Franciji, Nemčiji, Španiji, Švici, Južni Afriki, na Tajskem, v Ukrajini, Srbiji, na Irskem, v Italiji, na Finskem itd. Od leta 2010 se intenzivno ukvarja tudi s poučevanjem baleta: od 2010 do 2015 je bila pedagoginja Plesnega parka v Mariboru, nato pa še v Glasbeni šoli Karol Pahor na Ptuju (2012–2013). Od leta 2012 poučuje balet na Baletni akademiji Antona Bogova.