Helena Klasič

Helena Klasič

 

Baletna plesalka in pedagoginja se je rodila v Ljubljani, kjer se je leta 1986 po končani Srednji glasbeni in baletni šoli pridružila baletnemu ansamblu SNG Opera in balet Ljubljana. Kot plesalka je sodelovala s številnimi priznanimi pedagogi in koreografi, in sicer pri poustvarjanju klasičnega baletnega repertoarja (Pas de trois ter Ples velikih labodov iz Labodjega jezera, Pas de deux iz Giselle, Ples prijateljic iz baleta Trnuljčica, Hrestač, Grk Zorba, upodobila pa je tudi kar nekaj karakternih vlog (Guvernanta iz baleta Navihanka, Paševa žena iz Gusarja …).

Uspešno se je preizkusila tudi v neoklasičnih baletnih koreografijah Hansa van Manena (Pet tangov, In and out), Nilsa Christeja (Before nightfall), Johna Cranka (Onjegin) ter v postavitvah baletov Spartak, Rosalinda, Noordung (gibalni koncept: Dragan Živadinov), Zelena miza (koreografija: Kurt Joos).

Leta 1993 je za tri leta postala članica baletnega ansambla gledališča Aalto v Essnu, po vrnitvi v Slovenijo pa je od leta 1998 redna članica baletnega ansambla SNG Maribor, v katerem deluje še danes. Svoje baletno znanje in izkušnje prenaša na mlajšo generacijo, od leta 2012 tudi na Baletni akademiji Antona Bogova, kjer deluje vse od njene ustanovitve.