Hristina Stojčeva

Hristina Stojčeva

 

V bolgarskem Burgasu rojena baletna plesalka in pedagoginja se je začela ljubiteljsko ukvarjati z baletom pri sedmih letih. Po končani baletni šoli v rojstnem mestu je nadaljevala šolanje v Zürichu, kjer se je zaposlila v ansamblu Mladega züriškega baleta (Zürich Junior Ballet). Leta 2004 je bila angažirana kot plesalka v Baletu Nemške opere na Renu (Deutsche Oper am Rhein) v Düsseldorfu, od leta 2006 pa vse do danes je članica baletnega ansambla SNG Maribor.

Njen baletni repertoar je širok, še posebej v žanru klasičnega in neoklasičnega baleta. Do sedaj je nastopila v predstavah železnega repertoarja, kot so Hrestač, Pepelka, Giselle, Simfonija v C, Allegro Brillante, Tema z variacijami, Labodje jezero, Trnuljčica, Romeo in Julija, Bajadera, Don Kihot, Navihanka (La fille mal gardée), Paquita, Grk Zorba. V zadnjem času pa nastopa tudi v sodobnejših koreografijah in avtorskih projektih (La Callas, Carmen, Romeo in Julija, Večer sodobnih baletov) ter v plesnih vložkih opernih predstav, povečini v produkciji Opere SNG Maribor (Faust, Črne maske, Vesela vdova, Carmen, Turandot, Madama Butterfly, Netopir, La traviata, Aida idr.).

S SNG Maribor je gostovala na mnogih uglednih operno-baletnih prizoriščih, in sicer na Japonskem, v Rusiji, Franciji, Nemčiji, Španiji, Švici, Južni Afriki, na Tajskem, v Ukrajini, Srbiji, na Irskem, v Italiji, na Finskem itd. Od leta 2010 se intenzivno posveča poučevanju baleta: od 2010 do 2015 je bila pedagoginja Plesnega parka v Mariboru, od leta 2012 pa deluje kot baletna pedagoginja na Baletni akademiji Antona Bogova.