Ljiljana Keča Rošker

Ljiljana Keča Rošker

 

Baletna solistka in pedagoginja Ljiljana Keča Rošker je obiskovala baletno šolo v Novem Sadu, ki jo je zaključila z odliko.

Leta 1974 se je pridružila baletnemu ansamblu SNG Maribor, kjer je kmalu postala solistka, leta 1993 pa še umetniška vodja Baleta.

Svoje plesno znanje, tehniko in umetniški vtis je izpopolnjevala na različnih mojstrskih tečajih v Sloveniji in tujini. Leta 1979 je dobila štipendijo Republike Slovenije za enoletno izpopolnjevanje na tedanji Leningrajski baletni akademiji Agripine Vaganove, kjer je bila sprejeta v najvišji (deveti) razred slovite primabalerine in baletne pedagoginje Natalije Mihajlovne Dudinske.

V dolgem obdobju umetniškega ustvarjanja je poustvarila tako rekoč vse vidnejše solistične vloge iz klasičnega baletnega repertoarja (Don Kihot, Pepelka, Hrestač, Ohridska legenda, Stvarjenje sveta, Bahčisarajska fontana, Peer Gynt, Romeo in Julija …) ter v sodobnejših koreografijah (Nevsakdanji dan, Plesni mozaik, Flamska legenda, Zorenje, Luna nad Misisipijem …).Kot plesalka in mojstrica odrskega giba je obogatila številne operne predstave, samo v Verdijevi operi La traviata je nastopila vsaj šestdesetkrat. Pogosto je nastopala tudi v dramskih predstavah, na različnih baletnih in drugih koncertih ter kulturnih prireditvah tako doma kot na gostovanjih v tujini.

Ob petdesetletnici mariborskega Baleta je svoje umetniško delovanje zaključila z nastopi v glavni vlogi baleta Labodje jezero P. I. Čajkovskega. Od leta 2000 vodi baletni oddelek Glasbene šole Murska Sobota, za katerega je pripravila kar nekaj uspešnih projektov in novih koreografij (Hrestač, Peter in volk, Na obisku v živalskem vrtu, Te vidim …), od leta 2015 pa sodeluje z Baletno akademijo Antona Bogova.