BALET ZA ODRASLE

Balet Za Odrasle

Balet je umetnost pripovedovanja zgodb s plesom, gibom in skozi glasbo. Te plemenite umetnosti in veščine gibanja telesa se lahko z obilo dobre volje in pristne motivacije naučimo v kateremkoli življenjskem obdobju, zato v naši baletni šoli ponujamo posebni program, ki je namenjen vsem ljubiteljem, radovednežem in navdušencem, ki si želijo življenje polepšati z usvajanjem prvih baletnih korakov.

Program je namenjen začetnikom kakor tudi posameznikom s predznanjem, ki želijo obnoviti svojo tehniko in znanje. Poudarek programov za odrasle z različnim baletnim predznanjem, gibalnimi dispozicijami in sposobnostmi je predvsem na usvajanju pravilne telesne drže (baletne posture) , in pridobivanju splošne telesne moči ter fleksibilnosti. Pri vsem tem se posamezniki uvajajo v temeljne principe tehnike klasičnega baleta.
Vpisujemo v začetno in nadaljevalno baletno vadbo, ki poteka enkrat do dvakrat tedensko.

Če ste si nekoč želeli plesati, pa ste to misel že zdavnaj opustili, ne oklevajte in se nam pridružite, kajti za ples ni nikoli prepozno. Ponovno odkrijte ravnotežje svojega telesa v različnih položajih in si pridobite samozaupanje, ne glede na to, ali ste popoln začetnik ali izkušen plesalec. Baletni treningi za odrasle potekajo v spodbudnem in sproščenem okolju, kjer si vsak zastavlja cilje v skladu z lastnimi interesi in pričakovanji.

V program za odrasle, se lahko vpišete kadarkoli med šolskim letom, pri tem pa ni treba opraviti avdicije. Odraslim učencem oziroma študentom, ki niso prepričani o lastnih sposobnostih in baletnih dispozicijah, priporočamo, da se pridružijo začetnemu tečaju in da se o nadaljnji uvrstitvi v primerno stopnjo posvetujejo z baletnim učiteljem.

Baletna akademija Antona Bogova dopušča uporabo katerekoli primerne vadbene obleke, ki je udobna in omogoča fleksibilno gibanje, kljub temu svetujemo uporabo baletnega dresa, trikoja oziroma pajkic ter oprijete kratke majice in baletnih copat.

Treningi se začenjajo ob predpisani uri, zato vse obiskovalce prosimo, da prihajajo na treninge pravočasno. Iz spoštovanja do učiteljev in kolegov, ter nenazadnje za preprečitev poškodb, si izvajalci baletnega treninga pridružujejo pravico, da posameznikom, ki na termin baletnega treninga zamudijo več kot 15 minut ne omogočijo vadbe v tem terminu.

 

UVAJALNI TEČAJ KLASIČNEGA BALETA

Ta oblika tečaja je namenjena vsem odraslim, ki se z baletno umetnostjo prvič srečujejo. Tečaj se osredotoča na prezentacijo in usvajanje pravilne telesne drže in pravilne postavitve stopal, nog, bokov, hrbtenice, ramenskega obroča in rok. Vsi zainteresirani začetniki se bodo prav tako spoznavali z baletno terminologijo, s postopnim usvajanjem osnovnih baletnih pozicij, korakov in skokov. Tečaj obsega tudi delo pred drogom ter v prostoru. Po opravljenem uvodnem tečaju bodo odrasli študenti lahko nadaljevali vadbo na naslednji zahtevnostni stopnji.

ZAČETNA BALETNA VADBA

Ta stopnja za odrasle je idealna za nadaljevanje ter izpopolnjevanje baletnih osnov, saj se fokusira na usvajanje baletnih korakov, strokovnega izrazja in tehnike. Z izvajanjem predpisanih vaj bodo obiskovalci tečaja pridobili dobro znanje oziroma poznavanje principov baletne umetnosti. Baletni treningi se praviloma začenjajo z delom ob drogu, ki podpira ravnotežje telesa, obenem pa daje vso potrebno osnovo za izvajanje zahtevnejših baletnih vaj in elementov, ki povečujejo telesno moč, mobilnost in percepcijo baletnega prostora. Ta stopnja je nadvse primerna za drugo leto baletnega treninga, saj zahteva določeno baletno predznanje. Priporočamo uporabo baletnih copat in baletnega dresa, trikoja oziroma pajkic ter kratke (oprijete in obenem udobne) kratke majice.

NADALJEVALNA BALETNA VADBA

Ta stopnja je primerna za vse odrasle z baletnim predznanjem. Izvedba vaj in kombinacija elementov traja dalj časa, prav tako se menjava različnih elementov dogaja v hitrejšem tempu in v zahtevnejših kombinacijah. S poglabljanjem znanja baleta in izpopolnjevanjem baletne tehnike se obiskovalci tečaja spopadajo že z nekoliko zahtevnejšo koreografijo in variacijo plesnih korakov. Baletni trening se primarno osredotoča na delo pred drogom, nato pa v prostoru z zahtevo po jasni pozicioniranosti telesa v in koordinaciji z drugimi plesalci.

BALETNI TRENINGI ZA ODRASLE

Za vsakega rekreativnega plesalca je izvrstna priložnost, da svoje plesne veščine nadgradijo s pomočjo baletnega učitelja, ki lahko ponovno preveri posameznikovo znanje in trdnost usvojenih osnov baletne tehnike. Baletni trening na tej stopnji bistveno razširja osnove začetnega in nadaljevalnega tečaja baleta, saj močno poglablja plesno prakso ter izpopolnjuje posameznikov umetniški izraz. Treningi se konkretno osredotočajo na izpopolnjevanje osnovnih baletnih pozicij, telesne posture in prav tako uvajajo intenzivno delo pred drogom in v prostoru. Vaje se posvečajo povečevanju izvajalske hitrosti in kompleksnosti plesnih korakov, koordinaciji gibov rok in nog ter moči spodnjega dela telesa.

Plesalci so izpostavljeni zahtevnejšim in raznolikim vajam, ki ponujajo dodatni izziv z namenom nadgrajevanja baletne tehnike, fokus pa ostaja vseskozi na izpopolnjevanju baletnih osnov. Na tej ravni se plesalci posvečajo raziskovanju in razvijanju lastne ustvarjalnosti in plesne izraznosti ter muzikalnosti.

Trening traja 60 minut in se izvaja dvakrat tedensko. Je idealna izbira za udeležence s predznanjem klasičnega baleta. Stopnja sledi učni strukturi tradicionalnega baletnega pouka s posebnim poudarkom na ritmu in muzikalnosti.

OPREMA

Za pouk v programu šole klasičnega baleta odrasli potrebujejo baletno opremo: majica, udobne hlače (pajkice ali trenirka), baletni copati.