Tanja Baronik

Tanja Baronik

 

Baletna solistka in pedagoginja Tanja Baronik je rojena v Mariboru, kjer je tudi diplomirala na Srednji šoli za glasbo in balet (današnji Konservatorij za glasbo in balet). Po zaključenem šolanju in opravljeni avdiciji v SNG Maribor se je kot baletna solistka postopoma lotevala tudi zahtevnejših solističnih in karakternih vlog.

Odplesala je solistične vloge v uprizoritvah, kot so Serenada, Bolero, Suita, Poesies, Deklica in morje, Štirje letni časi, Peter in volk, Hrestač, Peer Gynt, Don Kihot, Romeo in Julija, West Side Story, Giselle, Bajadera, Francesca de Rimini, Spartak, Trnuljčica, Labodje jezero, Grk Zorba. Cenjena je tudi kot mojstrica odrskega giba in plesalka v številnih opernih predstavah. Z mariborskim Baletom je gostovala je v Ukrajini, Avstriji, Nemčiji, Italiji, Črni gori, Luksemburgu, Izraelu, na Hrvaškem, Portugalskem, Madžarskem in Danskem.

Za svoje poustvarjalne uspehe na področju klasičnega baleta je leta 2003 prejela nagrado Lydie Wisiak, ki jo podeljuje Društvo baletnih umetnikov Slovenije, dve leti kasneje pa še Glazerjevo listino za dosežke na področju kulture.