Vasilij Kuzkin

VASILIJ KUZKIN

 

Vasilij Kuzkin je rojen v Uzbekistanu v mestu Karši. Po končani baletni šoli v Taškentu, leta 199, je pridobil naziv baletnega plesalca. Istega leta je bil povabljen k sodelovanju v Harkov, kjer je v Nacionalnem akademskem teateru sodeloval v mnogih klasičnih in sodobnih baletnih ter opernih predstavah, med njimi tudi kot solo zborist v baletni pravljici Sneguljčica in sedem palčkov v vlogi Uhaček in Godrnjavček. Leta 1993 je bil povabljen k sodelovanju v Moskovski teater modernega plesa, kjer je, po uspešni avdiciji, do priključitve baletnem ansamblu SNG Maribor.

Med mnogimi vlogami, ki jih je odplesal kot solo zborist baletnega ansambla SNG Maribor 1995 so posebej opazne vloge Mišjega kralja ter Ruski ples v predstavi Hrestač, vloga Angela v predstavi Vojček ter solistična vloga v Solo par Ogenj iz predstave Bajedera. V otroški baletni predstavi Cipollino je uprizoril vlogo Gospod paradižnik. Kot član baletnega ansambla nastopa v baletnih in opernih predstavah repertoarja SNG, kjer ni moč spregledati njegovih pristne in energičnih karakternih točk v klasičnih baletih kot so med drugim Labodje jezero in Hrestač.

Vasilij se je dodatno izobraževal na Nacionalni univerzi za kulturo in umetnost v Kijevu, kjer je v letu 2006 diplomiral in pridobil naziv koreografa in pedagoga.

V okviru Glasbene šole Radlje ob Dravi je poučeval klasični balet v Dravograd. Poučeval je na mnogih poletnih šolah in seminarjih klasičnega baleta ter karakternih plesov. Svoje poglobljeno znanje karakternih plesnih gibov od leta 2011 predaja tudi učencem Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru.
Od ustanovitve Baletne akademije Antona Bogova je Vasilij pomemben del pedagoške ekipe v Baletni akademiji Antona Bogova, kjer s svojimi izkušnjami in poglobljenim teoretičnim znanjem sooblikuje pedagoški proces in svoje znanje predaja učencem baletne šole ter odraslim članom akademije.